Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ κ. GEORGE W. BUSH jr


Αζινλίκτσα 43
Ιανουάριος 09

Γιώργος Δούδος
g_doudos@yahoo.com
george-doudos.blogspot.com


Ο Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Illinois Francis A. Boyle χαρακτήρισε την περίοδο της διακυβέρνησης Bush ως μια διαρκή συνωμοσία κατά το Διεθνές και το Εσωτερικό Δίκαιο των Η.Π.Α.!

Στις 20 Ιανουαρίου 2009 τελειώνει η θητεία του κ. George W. Bush του νεότερου, ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ως μη Αμερικανός πολίτης ή έστω κάτοικος των Η.Π.Α. ίσως να μη δικαιούμαι να εκφέρω αξιόπιστη γνώμη όσον αφορά την πολιτική της διακυβέρνησης Bush στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. Παρόλα αυτά, έχει γίνει γνωστό χάριν των μέσων ενημέρωσης, ότι η πολιτική Bush προκάλεσε αύξηση της ανεργίας, η φτώχεια έχει αλώσει νέα κοινωνικά στρώματα Αμερικανών από την άλλοτε μεσαία τάξη, ενώ ταυτόχρονα οι πλούσιοι έγιναν ακόμα πλουσιότεροι. Έχει γίνει γνωστό επίσης ότι η πολιτική Bush επέδειξε εγκληματική αδιαφορία για τα θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος και ιδίως για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, με επακόλουθο την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή μολονότι οι Η.Π.Α. παράγουν παγκοσμίως τους περισσότερους ρύπους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία στις Η.Π.Α. κ. McCain διατυμπανίζει ως προεκλογικό σλόγκαν την ανάγκη αλλαγής στην πολιτική της χώρας του! Νομίζω πως τα περισσότερα σχόλια επί του θέματος είναι περιττά.

Ο κ. George W. Bush ο νεότερος θα μείνει για πολλά χρόνια στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας ως ένας ηγέτης της μεγάλης ατλαντικής υπερδύναμης, που με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές του δαιμονοποίησε το Ισλάμ, ταυτίζοντάς το με τη διεθνή τρομοκρατία. Αυτή η στάση της διακυβέρνησης Bush προκάλεσε την νεοαποικιοκρατικού τύπου επέμβαση δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ με πρόσχημα την εξάρθρωση της τρομοκρατίας…. Πολύ πρόσφατα ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Colin Powell, μολονότι Ρεπουμπλικάνος και στενότατος συνεργάτης του κ. Bush στήριξε επίσημα την υποψηφιότητα Obama κατηγορώντας την κυβέρνηση του κόμματός του, αλλά και τον υποψήφιο για την προεδρία κ. McCain για τον χυδαίο διασυρμό του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων, με την αδικαιολόγητη ταύτισή τους με την τρομοκρατία! Κανένας δεν μπορεί να συνηγορήσει υπέρ του βάρβαρου καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ούτε επίσης μπορούν να βρεθούν υπερασπιστές της αιματηρής δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεΐν. Όσοι όμως είναι ενήμεροι γνωρίζουν καλά, πως η ηθική και πολιτική τροφοδοσία των Ταλιμπάν γινόταν από κύκλους των Ουαχάμπι της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η στρατολογία τους επιτυγχάνονταν στους μεντρεσέδες του Πακιστάν. Αυτές οι χώρες είναι γνωστό πως συγκαταλέγονται μεταξύ των «υπηκόων» συμμάχων των Η.Π.Α..

Η αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Bush υπήρξε και παραμένει υποστηρικτής των διεθνών συμφερόντων των μεγάλων κολοσσών εκμετάλλευσης πετρελαίου της χώρας του και αυτές οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν συμφέρον να ελέγχονται από τις Η.Π.Α. περιοχές με πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα ή περιοχές κόμβοι στη διακίνηση του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αξίζει να θυμηθούμε ότι παλιότερα για τους ίδιους λόγους, επί προεδρίας του πατέρα Bush είχε γίνει ο πόλεμος του Κόλπου με αφορμή-πρόσχημα την προσπάθεια ενσωμάτωσης του Κουβέιτ στο Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος George W. Bush ο νεότερος σε ώριμη ηλικία «μεταστράφηκε» στο κίνημα των «αναγεννημένων Χριστιανών», που ίσως αντιπροσωπεύει το πιο αντιδραστικό κομμάτι του αμερικανικού προτεσταντισμού. Απ’ αυτό το κίνημα που αυτοαποκαλείται και «ευαγγελικό», λόγω της τυφλής προσήλωσης των πιστών στο γράμμα της Βίβλου (υπό ευρεία έννοια Ευαγγέλιο-Καλή Αγγελία), ακόμα και αν αποδίδεται το ιερό κείμενο σε μεταφράσεις από το πρωτότυπο, προέρχεται ο όρος «φανταμενταλισμός», που στις μέρες μας πλέον μονοπωλιακά σχεδόν αποδίδεται στους Ισλαμιστές, αλλά δυστυχώς από πολλούς και στους Μουσουλμάνους, κι έχει γίνει εννοιολογικά συνώνυμο του φανατικά προσηλωμένου σ’ ένα δόγμα θρησκευόμενου ανθρώπου με προθέσεις επιθετικής διάδοσής του.

Η συμπεριφορά των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ είναι πράγματι νεοαποικιακή και για τούτο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των ντόπιων πληθυσμών. Οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί, με εξαίρεση ίσως τους Κούρδους του βορειοδυτικού Ιράκ, όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα πετρελαίου της Μοσούλης, νιώθουν έντονα ταπεινωμένοι από τη στάση των δυτικών στρατευμάτων στις χώρες τους με συνέπεια από τη μια μεριά να αυξάνονται οι δυναμικές αντιδράσεις των Ταλιμπάν με τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα και από την άλλη πολύ συχνά να σημειώνονται επιθέσεις αυτοκτονίας κυρίως στη Βαγδάτη με θύματα κυρίως τους εγκάθετους από τους Αμερικανούς κυβερνώντες και τα όργανά τους, αλλά δυστυχώς και αθώους ανυπεράσπιστους πολίτες. Η στάση του προέδρου Bush και των συνεργατών του απέναντι στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους, χωρίς αμφιβολία υποκρύπτει την βαθύτατη απαξία που τρέφουν γι’ αυτή την οικουμενική θρησκεία και τους πιστούς, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις ή επιφανειακές υποκριτικές κινήσεις τους με τις οποίες επιχειρούν να πείσουν για το αντίθετο. Αυτή η στάση οφείλεται σημαντικά, κατά τη γνώμη μου και στις προσωπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις του Αμερικανού προέδρου και των κύκλων που τον περιβάλλουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Ευαγγελικοί αναγεννημένοι Χριστιανοί είναι φανατικοί σιωνιστές. Δηλαδή υποστηρίζουν την ενίσχυση και επέκταση των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, χρηματοδοτούν φανατικούς Ισραηλίτες εποίκους, διότι πιστεύουν ότι σύμφωνα με το «γράμμα» προφητειών της Αγίας Γραφής τα παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να κατοικηθούν αποκλειστικά από Ιουδαίους, οι άπιστοι Παλαιστίνιοι πρέπει να απομακρυνθούν από τη γη τους, διότι μόνον έτσι θα επισπευθεί η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού!

Η ισλαμοφοβία που έχει επιτρέψει να διασπαρεί στην αμερικανική κοινή γνώμη η διακυβέρνηση του προέδρου Bush είναι υπεύθυνη για ένα περιστατικό που είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν ο Yusuf Islam, ο άλλοτε γνωστός τραγουδοποιός και τραγουδιστής Cat Stevens, Βρετανός πολίτης, έφθασε στις Η.Π.Α., κρατήθηκε και ανακρίθηκε από το FBI στο αεροδρόμιο και τελικά υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη Βρετανία γιατί θεωρήθηκε επικίνδυνος για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο μόνος λόγος γι’ αυτή την ακατονόμαστη συμπεριφορά των αμερικανικών αρχών απέναντι στον Yusuf Islam ήταν η μουσουλμανική του ταυτότητα!

Ο πρόεδρος George W. Bush ο νεότερος ελπίζομε να μη λησμονηθεί πολύ σύντομα για τα αρνητικά σημεία της πολιτικής του, τα οποία δυστυχώς είναι πολύ σημαντικά και κεφαλαιώδη, ελπίζοντας βέβαια, ότι ο διάδοχός του στη διακυβέρνηση των Η.Π.Α. θα ακυρώσει τις απαράδεκτες επιλογές Bush.

Η 11 Σεπτεμβρίου 2001 υπήρξε ένα μοναδικό πλήγμα στην ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και ταυτόχρονα μια τραγικά έμπρακτη αμφισβήτηση της παγκόσμιας επιρροής αυτής της χώρας, που μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης εμφανιζόταν στο διεθνές προσκήνιο ως ο μονοκράτωρ του πλανήτη Γη! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έξαρση της τρομοκρατίας στο διεθνή χώρο είναι μια οδυνηρά δυσάρεστη εκτροπή. Τα θύματα της χαώδους διασποράς του τυφλού τρόμου είναι οι πρώτοι αποδέκτες των αποτελεσμάτων της τρομοκρατικής δράσης, αλλά δεν πρέπει να αγνοείται και η κατάσταση των θυτών. Οι τρομοκράτες κατά κανόνα είναι απελπισμένοι άνθρωποι, βαθειά σπιλωμένοι από την απόρριψη και τα αδιέξοδα που γεννά μια τέτοια πραγματικότητα. Ο Βιετναμέζος Βουδιστής μοναχός και διανοούμενος Thich Nhat Hanh σε μια πρόσφατη συνέντευξή του σε ινδική εφημερίδα είχε επισημάνει ότι οι τρομοκράτες είναι επίσης θύματα, που δημιουργούν περισσότερα θύματα εξαιτίας της προκατάληψης και της άγνοιάς τους. Συνεχίζοντας κατέληξε, ότι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ανάγκη, όσοι και όσες πιστεύουν ότι είναι θύματα διακρίσεων και αδικίας να μιλήσουν ελεύθερα γι’ αυτό. Η κοινή γνώμη και οι ηγεσίες των χωρών έχουν υποχρέωση να τους ακούσουν με κατανόηση και προσοχή. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν πρόκειται να ευοδωθεί με πολεμικές επιχειρήσεις. Η μόνη λύση είναι η καλλιέργεια του ειλικρινούς διαλόγου…. Ίσως να φαίνονται σε ορισμένους ρομαντικές οι παραπάνω επισημάνσεις, δυστυχώς όμως γι’ αυτούς είναι απόλυτα αληθινές και άκρως ρεαλιστικές.

Ο πρόεδρος Bush, μετά την 11/9 συμπεριφέρθηκε ως άλλος Ρωμαίος αυτοκράτωρ, έχοντας συμμάχους τη Μεγάλη Βρετανία και ένα σωρό άλλες χώρες του κόσμου. Ούτε σκέψη να μελετηθούν οι λόγοι που ωθούν τους ανθρώπους σε ακραίες πολιτικές δραστηριότητες με τρομοκρατικό περιεχόμενο. Κατ’ αρχάς διαμορφώθηκε το δόγμα Bush στην εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α., που επιφυλάσσει στηνατλαντική χώρα το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης σε κάθε χώρα, εφόσον κρίνει ότι κινδυνεύουν τα συμφέροντά της από πιθανή και μελλοντική πολιτική δράση αυτής της χώρας. Έτσι ουσιαστικά έγινε η επέμβαση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και με βάση τούτο το δόγμα κατά καιρούς προμηνύεται επέμβαση σε βάρος του Ιράν. Αμέσως μετά την 11/9/2001, στις 26 Οκτωβρίου του 2001 ψηφίστηκε ο περίφημος πλέον Πατριωτικός Νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών (Public Law 107-56-Oct 26 2001, USA Patriot Act). Με το νόμο αυτό η κυβέρνηση Bush επιχείρησε να θωρακίσει τις Η.Π.Α. από κάθε πιθανή τρομοκρατική επιβουλή. Χαρακτηριστικό είναι η δαιμονοποίηση της τρομοκρατίας ως ιδιώνυμου ποινικού αδικήματος και η υποχώρηση του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπροστά στη σκοπιμότητα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Τέλος ο κ. Bush κατάφερε να ψηφισθεί ο περίφημος νόμος των Στρατιωτικών Επιτροπών του 2006 (Public Law 109-366-Oct 17 2006, Military Commissions Act), με τον οποίο έπληξε το κύρος της αμερικανικής Δικαιοσύνης και ουσιαστικά κυρίως κατάργησε για ξένους πολίτες, ύποπτους τρομοκρατικών πράξεων το κεκτημένο του habeas corpus. Σύμφωνα με την αρχή του habeas corpus κάθε πρόσωπο που στερείται της ελευθερίας του μετά από σύλληψη ή κράτησή του, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο σε πολύ σύντομο χρόνο οφείλει να κρίνει για το νόμιμο ή όχι της κράτησής του και να διατάξει την απόλυσή του σε περίπτωση παράνομης κράτησης. Αυτή η αρχή αποτελεί κορυφαίο γνώρισμα του δυτικού νομικού πολιτισμού, σημαντικότατο μέσο κατά της κρατικής αυθαιρεσίας και καθιερώθηκε ήδη από τον 12ο αιώνα στην Αγγλία. Σήμερα αποτελεί στοιχείο όλων των σύγχρονων νομοθεσιών, κρατικών και διεθνών. Με το νόμο των Στρατιωτικών Επιτροπών του 2006 η αρχή του habeas corpus δεν εφαρμόζεται πλέον για ξένους πολίτες, οι οποίοι μπορεί να κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές ακόμα και για χρόνια, χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος τους και χωρίς να επιληφθεί για την υπόθεσή τους αμερόληπτο δικαστήριο. Έτσι οι κρατούμενοι στο κολαστήριο του Γκουαντανάμο της Κούβας ή στο Αφγανιστάν ή οπουδήποτε υπάρχουν κρατητήρια των αρχών καταστολής των Ηνωμένων Πολιτειών στερούνται της ελευθερίας τους γιατί απλώς και μόνο είναι ύποπτοι τρομοκρατικής δραστηριότητας!

Υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα σε όλες τις πολιτικές πρακτικές της διακυβέρνησης Bush με αφορμή ή πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το δόγμα Bush που αναφέραμε, έχει ήδη εφαρμοσθεί κατά δύο χωρών με μουσουλμανικό πληθυσμό (Αφγανιστάν και Ιράκ) και απειλείται συχνά κατά καιρούς η εκ νέου εφαρμογή του σε βάρος μιας άλλης μουσουλμανικής χώρας (Ιράν). Η δαιμονοποίηση της τρομοκρατίας σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Πατριωτικού Νόμου του 2001 έχει αποκτήσει δίχως αμφιβολία όνομα και επώνυμο, λέγεται Ισλάμ και Μουσουλμάνοι, αφού κατά κύριο λόγο έχουν πληγεί από την εφαρμογή του αποκλειστικά Μουσουλμάνοι. Τέλος ο Νόμος των Στρατιωτικών Επιτροπών του 2006, όταν αναφέρεται αόριστα σε ξένους πολίτες, στην πράξη αφορά αποκλειστικά Μουσουλμάνους, αφού κατά τη διακυβέρνηση Bush αυτοί είναι οι ύποπτοι τρομοκρατίας….

Η άποψή μου είναι ότι η έκπτωση του Ισλάμ από το επίπεδο της θρησκείας σε μια ολοκληρωτική επιθετική πολιτική ιδεολογία που λέγεται Ισλαμισμός είναι μια πραγματικότητα, που κατά κύριο λόγο προσβάλλει το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους. Η τρομοκρατία είναι επίσης μια αρνητική πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Όμως η δαιμονοποίηση του Ισλάμ από πολιτικές επιλογές του κ. Bush αποτελεί μια απαράδεκτη πρακτική, που δεν συμβάλλει στη διατήρηση διεθνούς σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ λαών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Τέλος, η αμερικανική ισλαμοφοβία έχει καταρρίψει έναν ακόμα μύθο του «αμερικανικού ονείρου». Η εθνική κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών πράγματι είναι πολυφυλετική, πολυεθνική και πολυπολιτισμική. Στον σκληρό πυρήνα της όμως παραμένει ρατσιστικά λευκή και φανατικά προτεσταντική. Μακάρι στις εκλογές του Νοεμβρίου ο Barack Hussein Obama, με την εκλογή του, ως νέος πρόεδρος της μεγάλης ατλαντικής χώρας να ανασυνθέσει το αμερικανικό όνειρο, θρυμματίζοντας τις τοξίνες της ρατσιστικής προκατάληψης….


0 yorum: