Azınlıkça
Τεύχος 42
Δεκέμβριος 2008
Οι μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες τον περασμένο Σεπτέμβριο πρόβαλλαν με εκτεταμένα, συχνά, δημοσιεύματά τους το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργούν νόμιμα μουσουλμανικά ιεροδικεία, που εφαρμόζουν το σύστημα δικαίου Σαρία μεταξύ των Βρετανών Μουσουλμάνων.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Rowan Williams είχε προκαλέσει σάλο πριν από καιρό, όταν με δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ του δικαιώματος των Βρετανών Μουσουλμάνων να ρυθμίζουν υποθέσεις τους σύμφωνα με τους κανόνες του Ιερού Μουσουλμανικού Νόμου και υποστηρίζοντας επίσης ότι είναι αναγκαία η ίδρυση και λειτουργία Ιεροδικείων της Σαρία, αναγνωρισμένων από το βρετανικό κράτος.
Η Ελλάδα λοιπόν, που ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέθετε μουσουλμανικά Ιεροδικεία και εφάρμοζε το δίκαιο της Σαρία για ορισμένες υποθέσεις των Ελλήνων Μουσουλμάνων έχασε την πρωτοτυπία της. Δίπλα στην Ελλάδα προστέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που έχει εντάξει τις ρυθμίσεις του Ιερού Νόμου της Σαρία στο σύστημα δικαίου της, όσον αφορά υποθέσεις διαζυγίων, ρυθμίσεις οικονομικών διαφορών και υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.
Ήδη από τον Αύγουστο του 2007 έχει εισαχθεί στη βρετανική πραγματικότητα το δίκαιο της Σαρία και έχουν αναλάβει τις αρμοδιότητές τους οι Μουσουλμάνοι Ιεροδίκες. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έχει παίξει ο Σεΐχης Faiz ul Aqtab Siddiqi, που πριν ακόμη το βρετανικό κράτος αποδεχθεί επίσημα τα μουσουλμανικά ιεροδικεία είχε δημιουργήσει Μουσουλμανικά Διαιτητικά Δικαστήρια, με βάση τις προβλέψεις του βρετανικού Νόμου περί Διαιτησίας του 1996 (Arbitration Act 1996). Μάλιστα οι κανόνες που ρυθμίζουν τη διαδικασία σ’ αυτά του διαιτητικά δικαστήρια εφαρμόζονται πλέον στα επίσημα μουσουλμανικά Ιεροδικεία.
Το βρετανικό κράτος έχει επικυρώσει την ίδρυση και τη λειτουργία των μουσουλμανικών ιεροδικείων αθόρυβα, γιατί είναι γεγονός ότι η θετική εξέλιξη υπέρ του συστήματος δικαίου Σαρία και η λειτουργία ιεροδικείων προκάλεσε έντονες και ποικίλες αντιδράσεις τόσο μεταξύ νομικών κύκλων, όσο και στους απλούς πολίτες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.
Η δικαιοδοσία των μουσουλμανικών ιεροδικείων στη Βρετανία έχει αναγνωρισθεί από το κράτος και οι αποφάσεις τους έχουν ισχύ τόσο στα περιφερειακά κρατικά δικαστήρια, όσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο Λόρδος Phillips του Worth Martavers, Lord Chief Justice (ο Λόρδος Αρχιδικαστής του Ηνωμένου Βασιλείου) έχει συνηγορήσει χωρίς επιφυλάξεις τόσο, όσον αφορά την υιοθέτηση του συστήματος δικαίου Σαρία από τη βρετανικό νομικό σύστημα, όσο και ως προς τις δικαιοδοσίες των διαιτητικών δικαστηρίων που εφαρμόζουν τον Ιερό Νόμο στη Βρετανία, σε υποθέσεις που αφορούν υποθέσεις διαζυγίου ή ακύρωσης γάμου, τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω. Μάλιστα ο Σεΐχης Siddiqi είναι αισιόδοξος ότι σύντομα τα ιεροδικεία της Βρετανίας θα μπορούν να δικάζουν και υποθέσεις για ελαφρά ποινικά αδικήματα εφαρμόζοντας τις ρυθμίσεις της Σαρία.
Σήμερα λειτουργούν στη Μεγάλη Βρετανία μουσουλμανικά Ιεροδικεία στο Λονδίνο, στο Μπίρμινχαμ, στο Μπράντφορντ, στο Μάντσεστερ, στο Nuneaton, στο Wawickshire, ενώ πρόκειται να ιδρυθούν ιεροδικεία στη Γλασκόβη και στο Εδιμβούργο.
0 yorum:
Yorum Gönder