Editörün notu

Azınlıkça
Sayı 26
Ocak 2007
Editör

Azınlık basınındaki bütün yayın organları birer yıldız gibidir ve ne yazık ki bir yıldız daha kayıverdi gökyüzümüzden. İleri gazetesi’nden bahsediyoruz sizlere. Geçtiğimiz aylarda azınlık basınının yaşayan en eski gazetesi unvanını taşıyan İleri yayın hayatına son verdi. Kendi payımıza düşeni söyleyelim: Biz severek okurduk İleri’yi.
Sessizce aramızdan ayrılan İleri’yi özleyeceğiz. İleri’nin her şeyi olan Halil Haki’nin ise Cumhuriyet gazetesindeki yeni köşesini severek okumaya devam edeceğiz.
Biz yerimizde saymaya çalışırken azınlık basınında başka gelişmeler de yaşandı. Beş azınlık gazetesi birleşerek iki yeni gazete çıkardılar: Birlik ve Cumhuriyet. Cumhuriyet, Turuncu’yla birleştikten sonra bildiğimiz eski Cumhuriyet formatından çıktı. Turuncu’nun modern formatıyla karşımıza çıkıyor artık. Her iki gazetenin de yazar kadrosu bir araya gelince Cumhuriyet’in çıtası yükselmiş. Farklı görüşleri bir arada barındıran Cumhuriyet’in yolu açık olsun.
Birlik gazetesine de “Aramıza hoş geldin” diyoruz.
*
Bu sayımızda aradan geçen 19 yıl boyunca hiçbir yerde yayımlanmamış olan Azınlık Yüksek Kurulu’nun, 24.1.1988 Pazar günü İskeçe Müftülüğünde yapılan toplantısının tutanaklarını yayımlıyoruz. Birkaç imla hatası ve göz çıkaran cümle bozukluğunu düzeltmenin ötesinde kayda geçirildiği kadarı ve şekliyle metnin aslına hiçbir müdahalede bulunmadık. Toplantı tutanaklarının pek çok gizli tutulan noktayı aydınlatacağı inancındayız.
*
Yorgos Dudos bu ayki makalesinde Batı Trakya’daki müftülük, kadının islâm’daki yeri ve şeriat konularına değiniyor. Geçtiğimiz günlerde ulusal basında çıkan “Yunan Şeriatı” adlı yazıda ve İskeçe’de düzenlenen bir konferansta dile getirilen düşünceleri yorumluyor.
*
Hakan Mümin azınlık çocuklarının dershaneyle olan ilişkisini konu edindiği makalesinde, eğitim sürecinde dershanenin yerini yorumluyor. Özel eğitim kurumları olarak dershanelerin azınlık çocuklarına sağladığı katkı değerlendiriliyor.
*
Elçin Macar bu sayımızdaki köşesini Hrant Dink’e adıyor. Dink’in öldürülmesini ve ardından yapılan açıklamaları yorumlayan Macar, tarihten aldığı örneklerle azınlıklara uygulanan şoven tutumların olumsuz sonuçlarını gözler önüne seriyor.
*
Pek çok önemli konuya dergimizde değinilmediğinden şikayetçi olan okurlarımız var. Haklılar. Ne İstanbul’daki Kurultay’dan, ne de TBMM’deki Batı Trakya konulu oturumdan bahsettik. Eski sayılarımızda kapak dosyası adı altında önemli gördüğümüz konuları işliyorduk. Sayfa yetersizliği yüzünden kapak dosyası artık dergimizde yok. Pek çok önemli konuyu işlememiz, yorumlamamamız bu yüzden.
*
İyi okumalar.

0 yorum: