Ayın İçinden

Azınlıkça
Kasım 2008

Tatulis ihraç edildi
Uzun zamandan beri ND hükümetini sert dille eleştiren asi milletvekili Petros Tatulis’in Etnos gazetesine verdiği demeç, bardağı taşıran son damla oldu. Başbakan Karamanlis, Meclis Bakanı Siyufas’a gönderdiği iki satırlık mektupta Petros Tatulis’in ND Meclis grubundan ihraç edildiğini belirtti.
Yaşanan bu gelişmelerden sonra, ND Partisi’nin Millet Meclisi’ndeki sandalye sayısı bir kez daha 151’e düştü. Bir milletvekilinin istifası veya ihracı, hükümetin düşmesi anlamına geliyor.

--------------------------------------------------

Bakoyanni, Nimetz’in önerileri hakkında açıklamalarda bulundu
Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, BM özel arabulucusu Matthew Nimetz’in eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya’nın (Fyrom) ismiyle ilgili son önerileri hakkında Meclis’in Savunma ve Dış Konular Komisyonu’nu bilgilendirdi. Nimetz’in önerilerinin, kimi noktalarda tatmin edici olmadığı ya da sorunlu ve belirsiz olduğuna vurgu yapan Bakoyanni, bazı düzeltmeler yapıldıktan sonra görüşmelere baz oluşturabileceğini kaydetti.

--------------------------------------------------

Pasok anketlerde önde
Yapılan bütün kamuoyu araştırmaları Pasok Partisi’nin, Yeni Demokrasi Partisi’ni (ND) geçtiğini gösteriyor. Anket sonuçlarına göre ND hükümetine karşı %3’ün üzerinde fark atan Pasok partisi uzun bir aradan sonra ilk defa bu düzeyde ön sıraya yükselmeyi başardı. Anketlerde Karamanlis’ in başbakanlığa en uygun kişi olarak hâlâ tercih edilmesine rağmen, Pasok lideri Papandreu ile arasındaki puan farkının azaldığını gösteriyor.

--------------------------------------------------

Kapodistrias planında rotar
Belediyelere bağlı bölgelerin değiştirilmesini öngören ve bu çerçevede yeniden belediye bölgelerinin planlanması amacıyla hazırlanan Kapodistrias-2 planının, yaşanılan ekonomik kriz ve hükümetin 151 milletvekili sayısıyla Parlamento’da düştüğü durum gerekçesiyle ertelendiği açıklandı. Genel seçimler yapılana kadar Kapodistrias planının artık gündeme gelmeyeceği tahmin ediliyor.

--------------------------------------------------

GAT Selanik’te şube açtı
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Genç Akademisyenler Topluluğu’nun (GAT) Selanik şubesi 31 Ekim Cuma günü açıldı.

--------------------------------------------------

Türk Savunma Bakanı, Selanik’te düzenlenen millî bayram törenlerine katıldı!
“OHİ” millî bayramı dolayısıyla Selânik’te düzenlenen törenlere Savunma Bakanı Meymarikis’in daveti üzerine Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Arnavutluk, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Karadağ savunma bakanları da katıldılar. Selanik’teki törene İtalya’nın Yunanistan Büyükelçisi de ilk defa katıldı.

--------------------------------------------------

Boykotlar sona erdi
İskeçe 1. Merkez Azınlık İlkokulu’nda ve Büyük Derbent köyündeki azınlık ilkokulunda yürütülen boykotlar, herhangi bir gelişmenin olmaması üzerine sona erdirildi.

--------------------------------------------------

Anna Diamandopoulou geldi
“PASOK’un milli eğitimden sorumlu Milletvekili Anna Diamandopulu, 7 Kasım Cuma günü Gümülcine’ye geldi. Hükümetin eğitim politikaları hakkındaki eleştirilerine Eğitim ve Dinişleri Bakanı Stilyanidis’in milletvekili seçildiği bölgeden başlayan Diamandopulu, ziyareti kapsamında Mastanlı Azınlık İlkokulu’nu ziyaret etti. Mastanlı ilkokulunda öğrencilerle sohbet etmek isteyen Diamandopulu, Yunanca sorduğu sorulara öğrencilerin yeterli düzeyde Yunanca bilmemeleri yüzünden cevap alamadı. Okul ziyaretinin arıdından azınlık öğrencilerinin Yunanca öğrenemediklerine değinen Pasok yetkilisi “Müslüman çocukların Yunancayı bilmemelerinde hepimizin sorumluluğu var” dedi. Büyük Derbent’te yaşanan soruna da değinen Diamandopulu, sorunun ulusal çapta etnik bir meseleye dönüştürüldüğünü, halbuki Milli Eğitim Bakanlığı’nın basit bir denge sağlayarak sorunu çözebileceğini belirtti.

--------------------------------------------------

Tütün primlerinin devamı için imza kampanyası başlattı
Rodop ili Pasok Partisi milletvekili Ahmet Hacıosman, 19 Kasım’da Brüksel’de gerçekleşecek olan ve tütün primlerininin de kesintiye uğramasının görüşüleceği Avrupa Birliği Tarım Bakanları Konseyi öncesi, basma tipi tütün pirimlerinin, 1. tarım fonundan 2. tarım fonuna aktarılmamasını talep eden bir bildiriyle imza kampanyası başlattı.

--------------------------------------------------

Selanik ve Gümülcine’de konser
TRT Türk Sanat Musikisi Korosu, Selanik’te ve Gümülcine’de konser verdi. Gümülcine’de verilen konseri Rodop-Evros Birleştirilmiş İller Valiliği ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği birlikte düzenledi.

--------------------------------------------------

Gümülcine-Maronya Mitropoliti Türkiye Başkonsolosluğu’nu ziyaret etti
Gümülcine-Maronya Mitropoliti Damaskinos, 13 Kasım Perşembe günü Türkiye Gümülcine Başkonsolosluğunu ziyaret etti. Mitropolit, yeni göreve atanan Başkonsolos Mustafa Sarnıç’a görevinde başarılar diledi. Başkonsolos Mustafa Sarnıç da, Mitropolit Damaskinos’u daha önce ziyaret ettiğini ve şimdi de bunun karşılığının gerçekleştiğini belirtti.

--------------------------------------------------

Yahyabeyli Camii yenilendi
Gümülcine’ye bağlı Yahyabeyli köyü camii yenilendi Maronya Belediye Başkanı Papanikolau’nun da iştirak ettiği cami açılışında Kur’an-ı Kerim ve mevlid okundu.

--------------------------------------------------

BTAYTD insanî boyut toplantısına katıldı
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği, (BTAYTD) 29 Eylül- 10 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) “İnsanî Boyut” toplantısına katıldı. Dernek adına toplantıya Cemil Kabza ve dernek üyesi Sebahattin Abdurrahman’ın katıldığı bildirildi.

--------------------------------------------------

Türkiye Deniz Kuvvetleri komutanı Yunanistan’ı ziyaret etti
Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, güven artırıcı önlemler kapsamında Ekim ayında Atina’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Oramiral Ataç, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yorgos Karamalikis’in davetlisi olarak Yunanistan’ı resmen ziyaret eden ilk Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu. Türk komutan, Nafplio şehrini ziyareti sırasında basına yaptığı açıklamasında, “Gerçekten memnun edici bir ziyaret oldu. Her yeri açtılar, her yere gittim. Temaslarımdan izlenimlerim çok olumlu. Ege’nin iki yakasından maya çaldık. Tutacak mı, göreceğiz” dedi.

--------------------------------------------------

“Almancı” sahnedeydi
Şafak Okuma Tiyatrosu, on üçüncü yılında, on üçüncü oyununu sundu.
Gümülcine’de sergilenen “Almancı” adlı oyunun senaryosunu Emre Ahmet yazdı. Yönetmenliğini Fevzi Ali’nin yaptığı oyunda 1967’li yıllarda askerî yönetim dönemindeki yoksulluk ve baskılar sonucu Batı Trakya’dan Almanya’ya göç etmiş azınlık insanının trajikomik hikayesi anlatılıyor.
“Almancı” tiyatro oyununda, Ayşe Tahiroğlu, Dilşah Gerdemeli, Enes Şerif, Erdem Çavuş Ali, Fatih Mehmet, Gamze Berber, Gizem Mehmet, Gökhan Selim, Kenan Güler, Meltem Hüseyin, Nigar Mümin, Ömer Topuroğlu ve Pınar Mustafa yer aldı.
Oyunun şarkısını Ahmet Mola Ahmet besteledi. Şarkı sözlerini ise sözleri Emre Ahmet ve Ahmet Molla Ahmet yazdılar

0 yorum: