Sayı:39
Ağustos 2008
Aydın Bostancı
Eskiden Batı Trakya’nın en seçkin köyü Şahin diye anılırdı. Fakat öyle görülüyor ki bu seçkinlik yarışını bizim Büyük Derbent aldı götürdü. Özellikle de son senelerde Seçek Kültürel Şenlikleri’yle, son iki yıldır artık ülke geneli adeta bir devlet meselesine dönüştürülen Hara Nikopulu ve son olarak ta ülke genelinde ilk defa olarak düzenlenen ve her iki dakikada bir bütün devlet televizyon ve radyolarının reklamını verdiği Avcılık Festivali’yle bizim Büyük Derbent ülke gündeminin ortasına oturuverdi. Bir de baktık ki, bir zamanlar “kurtarılmış bölge” olarak adlandırılan Evros bölgesi, Batı Trakya’nın en popüler merkezi haline geldi. Kim demiş Şahin Batı Trakya’nın kalbiymiş diye, o eskilerde kaldı artık, yeni merkez Megalo Dereio yani Büyük Derbent. Reklamın iyisi kötüsü olmaz derler. Öyle veya böyle, şaka maka derken bizim köy ülke geneli tanınan bir yerleşim merkezi haline geldi.
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Seçek Kültürel Etkinlikleri ve Yağlı Güreşleri’nin bölgenin tanıtımına katkısı hayli fazla. Seçek etkinliklerinde her yıl binlerce insan biraraya gelip görüşme ve tanışma fırsatı buluyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Seçek Kültürel Etkinlikleri 1-3 Ağustos tarihleri arasında düzenlendi. Bu sene etkinliklere Türkiye’den gelen misafirlerin yanısıra Yunanlı yetkililer ve Doğu Makedonya Trakya Bölge Genel Sekreteri Dimitris Stamatis te katıldı ve çok ta güzel bir konuşma düzenledi. Bölge Genel Sekreteri yapmış olduğu konuşmasında Seçek şenliklerinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ve bölge genel sekreterliği olarak yol, içme suyu ve baraj gibi bölgeye altyapı çalışmaları konusunda desteklerini sürdüreceklerini ifade etti. Evros PASOK milletvekili Yorgos Dolios ise konuşmasına eleştiriyle başladı. Dolios, Seçek panayırında konuşmacıların çok uzun süreliğine söz aldıklarını ve adeta etkinlikleri siyasi bir arenaya dönüştürdüklerini belirtti. Dolios’un bütün dediklerine kim ne kadar katılır veya karşı çıkar bilemem, fakat konuşmaların çok uzatıldığı ve halkın konuşmalar nedeniyle güreşlerin geç başlamasından ötürü canının sıkıldığı ve şikayetçi olduğu bir gerçek. Kim ne derse desin, konuşmaların çok daha kısa tutulması gerekiyor. Nitekim dikkat edilirse belediye başkanları ve milletvekilleri dışında olan resmi zevat, konuşmalarını her zaman bir selamlama yapmak suretiyle çok kısa tutuyor. Bu davranışın diğer konuşmacılara da örnek teşkil etmesi gerek. Eğer kim ne kadar faaliyet yapmış ve neler yapacak diye bölge halkını bilgilendirmek istiyorsa, bunu yazılı broşürler dağıtarak ta yapabilir. Milleti saatlerce bekletmenin bir manası yok. Çünkü halk güreş gösterilerini sabırsızlıkla bekliyor. Bunu hem organizatörlerin hem de konuşmacıların dikkate almaları lazım. Özellikle de konuşmacıların, çünkü kendilerine beş dakika süre verildiği söyleniyor, fakat her bir konuşmacı en az on beş dakika konuşuyor. Ayrılan süreye saygı gösterilmesi gerek. O kürsü meclis kürsüsü değil ki uzattıkça uzatasın. Türkiye’den gelen konuk milletvekilleri ve diğer misafirler de etkinliklere katılmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Ve böylece Seçek kültürel etkinlikleri son buldu.
17 ile 19 Ağustos tarihleri arasında ise Büyük Derbent, Yunanistan genelinde ilk defa olarak düzenlen Avcılık Festivaline ev sahipliği etti. Evros Valiliği, Makedonya-Trakya Avcılar Kulübü Federasyonu ve Evros İli Avcılar Kulübünün ortaklaşa olarak düzenlediği avcılık festivaline katılım hayli yüksekti. Festivalde avcılık ürünlerinin yanısıra, halk oyunları ekipleri ve konserler de düzenlendi. Etkinliğin açılışında konuşan Evros Valisi Nikos Zambunidis, gelecek yıl da aynı festivalin düzenlenmesi için ödenek ayıracaklarını ve destek olacaklarını söyledi. Hayırlısı olsun ne diyelim. Bütün bu etkinliklerin en büyük getirisi hiç şüphesiz Büyük Derbent köyünün ve bölgenin tanıtımı. Şimdi son bir yılda Evros bölgesi ve özellikle de Büyük Derbent köyünü pöpüler kılan olaylara bir bakarsak: Hara Nikopulu olayları, Seçek Şenlikleri, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Oğuz Çellikkol’un bölgeyi ziyareti ve Avcılık Festivali diye sıralayabiriz. Bakalım bizim Büyük Derbent’i daha neler meşhur edecek. Ama görülen bir gerçek varsa o da artık yavaş yavaş Batı Trakyan’nın merkezinin bir zamanlar “kurtarılmış bölge” olarak adlandırılan Büyük Derbent olduğu! Nereden nereye…
0 yorum:
Yorum Gönder