Ayın içinden



Azınlıkça
Şubat 2008
Sayı:35
Editörce


Yunan Meclisinden geçen Vakıflar Yasasının imzası kurumadan, Türkiye Büyük Millet Meclisinden de vakıflar yasasının geçtiğini duyduk. Böylece her iki ülkede de, milliyetçi kesimlerin karşı çıkmasına rağmen, eğrisiyle doğrusuyla vakıflar yasası meclislerden geçmiş oldu. Yunanistan’da yasanın ne zaman uygulamaya geçirileceğini, Türkiye’de meclisten geçen vakıflar yasasının Anayasa Mahkemesince iptal edilip edilmeyeceğini henüz tahmin edemiyoruz. Neticede konu güncelliğini koruyacak gibi gözüküyor.
Bu ay, Yayın Danışmanımız İbram Onsunoğlu, geçen sayımızda da konu ettiği vakıflar yasasına kaldığı yerden devam ediyor.
Kostas Çiçelikis de vakıflar yasa tasarısını yorumlayan yazarlarımızdan. Çiçelikis’in yorumu daha önce şu meşhur “virüsçülerin” köşesinde yayımlanmıştı.
Yorgos Dudos, makalesinde Yunanistan’da uygulanan İslâm hukukunu, avukat gözüyle değerlendiriyor, azınlığa yakın duruşunu göstererek.
Aydın Bostancı, azınlık tarafından Frangudaki Programı olarak bilinen MÇEDP tarafından hazırlanan Türkçe ders kitabından bahsediyor. Dergimizi tamamladığımızda daha henüz kitabın baskıya verildiğini öğrendik. Önümüzdeki sayılarda bahse konu kitap ve içeriği hakkında siz okurlarımıza daha detaylı bilgi vermeyi düşünüyoruz.
Hakan Mümin, Balkanlarda kutsal bir meslekten, öğretmenlerden bahsediyor yazısında, Orhan Seyfi Şirin’in öyküsünü aktararak.
Evren Dede Batı Trakya’da uygulanan İslâm hukundan bahis açıyor yazısında. Dili ağır olsa da, makalesinde önemli bir meseleye parmak basıyor.
Bu sayımızda MarkA Paşa yine aramızda. Paşamız yaptığı hicivlerle bizleri her zamanki gibi gülümsetiyor, hayatımıza renk katıyor.
*
Herkul Millas'ın, Türkçe ve Yunanca’da kullanılan ortak sözcük, deyim ve atasözlerini içeren kitapçığı Ocak ayında okurlarıyla buluştu.
İlgilenenler için:
Κατάλογος κοινών ελληνικών και τουρκικών λέξεων, εκφράσεων και παροιμιών.
ΜΗΛΛΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
ISBN : 978-960-02-2168-8

İyi okumalar,
Editör

0 yorum: