‘ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ’


ΜΕ ΓΝΩΣΗ και ΜΕ ΤΟΛΜΗ
Γίωργος Δούδος
Συγγραφέας και δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη
Αζινλίκτσα 32
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007

‘ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ’

Ο παγκόσμιας εμβέλειας αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός ‘CNN’ στις 21, 22 και 23 Αυγούστου 2007 είχε μεταδώσει σε τρεις συνέχειες, διάρκειας δύο ωρών η καθεμία, μια έρευνα, που είχε ετοιμάσει η δημοσιογράφος κυρία Christiane Amanpour, μετά από πολύμηνη προετοιμασία, και με γενικό θέμα: ‘God’s Warriors’ (‘Οι Πολεμιστές του Θεού’). Το πρώτο δίωρο ήταν αφιερωμένο στους Εβραίους «πολεμιστές του Θεού», το δεύτερο στους Μουσουλμάνους και το τρίτο στους Χριστιανούς «πολεμιστές».

Η έρευνα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και έχει προκαλέσει προβληματισμούς και ερωτηματικά σε πολλούς σκεπτόμενους ανθρώπους. Οι τρεις οικουμενικές θρησκείες, Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Ισλάμ, είναι κοινωνοί μιας κοινής παρακαταθήκης, της πίστης του Αβραάμ σε ένα και μοναδικό Θεό. Οι πιστοί και των τριών θρησκειών δέχονται ότι ο ένας και μοναδικός Θεός είναι δημιουργός του σύμπαντος, είναι παντοδύναμος και προπάντων πλήρης ελέους. Καμιά ιερή βίβλος των παραπάνω θρησκειών δεν περιέχει θεία εντολή, σύμφωνα με την οποία ο παντοδύναμος Κύριος όλων των κόσμων να έχει την ανάγκη υπερασπιστών του και μάλιστα πολεμιστών για χάρη του!
Ο Θεός από τη μια μεριά, είτε ως Αντονάι, είτε ως Πατέρας, είτε ως Αλλάχ, είναι η Πηγή της Ζωής και επιπλέον ο ανύστακτος συντηρητής της Ζωής στο Σύμπαν. Ο πόλεμος από την άλλη μεριά, πάντοτε ήταν και στις μέρες είναι ακόμα περισσότερο ο καταστροφέας της Ζωής…. Τί είναι εκείνο που προκαλεί μεταξύ των πιστών των τριών θρησκειών της αβραμιαίας κληρονομίας του μονοθεϊσμού, τη στρατολόγηση αυτόκλητων «πολεμιστών του Θεού»; Είναι ένα ερώτημα που αυθόρμητα γεννιέται στο νου κάθε ανθρώπου με κοινό νου και κρίση.
Την απάντηση νομίζω την έδωσε με ικανοποιητικό τρόπο ο Επίσκοπος της Λουθηρανικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ Δρ Munib Younan σε μια ομιλία που έκανε πριν λίγες μέρες: Οι αυτόκλητοι ‘Πολεμιστές του Θεού’, Ιουδαίοι, Χριστιανοί ή Μουσουλμάνοι, είναι εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν το Θεό και τις Γραφές του Θεού για να ικανοποιήσουν τις πολιτικές και θεολογικές επιθυμίες τους.
Πράγματι, οι ‘Πολεμιστές του Θεού’ είναι άνθρωποι χωρίς πίστη! Άνθρωποι που όχι μόνο δεν εμπιστεύονται τη δύναμη και τη χάρη του Θεού, αλλά απεναντίας θεωρούν το Θεό ανίσχυρο και στρατεύονται ένοπλα για να τον υπερασπιστούν! ‘Οι Πολεμιστές του Θεού’ όχι μόνον είναι ξένοι προς την πίστη που υποκριτικά δήθεν ομολογούν, αλλά είναι εντελώς ανυποψίαστοι ως προς την ουσία κάθε θρησκείας, που είναι η φιλαδελφία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής.

Ποια σχέση με το Πνεύμα της Tanah (Εβραϊκή Βίβλος) μπορεί να έχουν οι Shlomi Dvir και Yarden Morag, έποικοι στον οικισμό Bat Ayin της Δυτικής Όχθης της Παλαιστίνης, που τώρα είναι στη φυλακή γιατί σχεδίαζαν να τινάξουν στον αέρα ένα σχολείο όπου φοιτούν Παλαιστίνια κορίτσια. Τι σχέση μπορεί να έχει με τους Προφήτες του Ισραήλ ο Yehuda Etzion, μέλος μιας εβραϊκής τρομοκρατικής ομάδας με το όνομα Jewish Underground, που έβαζε βόμβες σε αυτοκίνητα Παλαιστίνιων Δημάρχων πόλεων της Δυτικής Όχθης και σχεδίαζε μαζί με άλλους ομοίους του την καταστροφή του Τεμένους του Ομάρ ή Θόλου του Βράχου στην Ιερουσαλήμ, από τα πιο ιερά προσκυνήματα του Ισλάμ. Οι Εβραίοι ‘Πολεμιστές του Θεού’ εναντιώνονται κατά των Παλαιστινίων, γιατί πιστεύουν τυφλά πως ο «Θεός τους», υποσχέθηκε στους Εβραίους γη, που παράνομα ιδιοποιούνται οι Παλαιστίνιοι Άραβες. Εναντιώνονται και κατά συμπατριωτών και ομοθρήσκων τους που δεν συμμερίζονται τις παρακρούσεις του. Η απιστία αυτών των ανθρώπων έχει φτάσει στα όρια της ασέβειας απέναντι στον αληθινό Θεό, γιατί κατάντησαν το Θεό κτηματομεσίτη!

Ο Osama bin Laden, που αποφάσισε κάποια ωραία μέρα πως αποστολή του είναι να σκορπά τον τρόμο, σε όσους εκείνος θεωρεί άπιστους ή αποστάτες από την πίστη, μπορεί να έχει σχέση με το Ισλάμ; Ή μήπως μπορεί να έχει σχέση με την κληρονομιά του Προφήτη Μοχάμεντ ο Ιμάμης της Χάγης Fawar Jneid, απόφοιτος θεολογικής σχολής της Σαουδικής Αραβίας, που σε πρόσφατο δημόσιο κήρυγμά του «παρακαλούσε» τον Αλλάχ να στείλει καρκίνο και φλύκταινες σε όλους τους απίστους! Ο άνθρωπος αυτός και όσοι κουβαλούν στο κεφάλι τους παρόμοια κοπριά, όχι μόνο δεν έχουν γνωρίσει το Κοράνιο, όσα χρόνια κι αν ισχυρίζονται πως το μελετούν, αλλά στη θέση του αληθινού Αλλάχ έχουν τοποθετήσει ένα είδωλο, προσαρμοσμένο στις ιδεοληψίες, στις φαντασιώσεις και στις εμμονές τους. Στη μνήμη της ανθρωπότητας είναι νωπά τα τραύματα από τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ταλιμπάν σε βάρος του λαού του Αφγανιστάν και ιδίως των δύσμοιρων γυναικών αυτής της χώρας, στο όνομα δήθεν του Αλλάχ και της σαρία και υπό την καθοδήγηση του Μουλά Μουχάμαντ Ομάρ. Το οξύμωρο είναι πως η ονομασία «Ταλιμπάν» είναι συντόμευση που αναφέρεται στην «Κίνηση των Σπουδαστών της Ισλαμικής Γνώσης». Αυτοί που υποτίθεται ότι μελετούσαν και ενδιαφέρονταν για τη γνώση του Ισλάμ, εγκαθίδρυσαν ένα από τα πλέον απάνθρωπα και βάρβαρα καθεστώτα που γνώρισε η σύγχρονη ιστορία, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δε σεβάστηκαν μοναδικά μνημεία του πολιτισμού της ανθρωπότητας, όπως τα γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα στο Bamian, τα οποία τα κατέστρεψαν γιατί έκριναν πως ήταν ‘είδωλα’ και προσέβαλαν τη μουσουλμανική πίστη. Επί 2000 χρόνια οι τεράστιοι ανδριάντες του Βούδα αποτελούσαν μνημεία ιστορίας και πολιτισμού στο Αφγανιστάν. Τα σεβάστηκε ο χρόνος, οι άνθρωποι του τόπου, ανεξάρτητα από την πίστη που κατά καιρούς κοσμούσε την καρδιά τους δεν είχαν διανοηθεί να τα καθαιρέσουν. Ο Μουλάς Ομάρ και οι μαθητές του, ωσάν μαθητευόμενοι μάγοι, θέλοντας να προσανατολίσουν με τη βία, όχι μόνο το λαό τους, αλλά όλο τον κόσμο σ’ ένα δικό τους ‘Ισλάμ’, φανέρωσαν όλη τη βαναυσότητά τους, όπως τη φανέρωσαν με καμάρι δυστυχώς, όταν σε στάδιο της Καμπούλ πυροβολούσαν με σκληρότητα το ίχνος γυναικείας ύπαρξης, με φυλακισμένο πρόσωπο πίσω από τη μπούργκα. Και όλα αυτά τα εγκλήματα στο όνομα δήθεν του Θεού, χάριν δήθεν του Θεού, για τον πόλεμο (τζιχάντ) δήθεν υπέρ του Θεού….

Τέλος, μπορεί να διανοηθεί κάποιος οποιαδήποτε ομοιότητα με τον Ιησού Χριστό του Αμερικανού τηλεοπτικού ιεροκήρυκα Pat Robertson, που με περισσή αμετροέπεια έχει διακηρύξει πως ο Osama bin Laden είναι ένας πραγματικός ακόλουθος του Προφήτη Μοχάμεντ και ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία που κηρύττει τη βία; Ή ο Jerry Falwell, ηγέτης της «Ηθικής Πλειοψηφίας» στις Η.Π.Α., που είχε διαμηνύσει σε όλο τον κόσμο ότι ο Προφήτης του Ισλάμ ήταν τρομοκράτης, μπορεί να έχει σχέση με το αυθεντικό μήνυμα του Ευαγγελίου της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης μεταξύ των ανθρώπων; Και τέλος, ας έρθουμε στον Franklin Graham, γιο του Billy Graham και διάδοχό του στην παγκόσμια οργάνωση προπαγάνδας ενός εξαγώγιμου «χριστιανισμού made in U.S.A.» που είχε πει: “βρισκόμαστε σε πόλεμο με μια τρομοκρατική ομάδα που λέγεται Ισλάμ”! Αυτοί οι τρεις άνθρωποι που προανέφερα δυστυχώς ασκούν σημαντική επιρροή τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό. Είναι ηγετικές μορφές του κινήματος των «ευαγγελικών» φονταμενταλιστών, με τους οποίους έχει συστρατευθεί και ο Πρόεδρος George W. Bush. Διαβάζουν την Αγία Γραφή μ’ ένα δικό τους τρόπο και προβάλλουν συχνά ένα Θεό, που αντί του ελέους προτιμά το μίσος, αντί της ειρήνης τον πόλεμο, αντί της αγάπης τον τρόμο. Σίγουρα είναι εντελώς ξένοι με το πνεύμα του Χριστού. Ο Ιησούς Χριστός τίμησε την ανθρώπινη ύπαρξη ως την κατεξοχήν αξία σε τούτο τον κόσμο. Αυτοί οι σκοτισμένοι δήθεν ιεροκήρυκες, έχουν αντικαταστήσει το φως του Ευαγγελίου με το δικό τους σκότος και με όσα εμπρηστικά έχουν πει κατά καιρούς κατά του Ισλάμ και του Προφήτη Μοχάμεντ, έχουν καταδείξει αδιάντροπα πως δεν τρέφουν κανένα απολύτως σεβασμό για τους περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους της γης που είναι Μουσουλμάνοι.

Είναι ολοφάνερο, πως μεταξύ των πιστών των τριών θρησκειών της παρακαταθήκης του Αβραάμ υπάρχει ένας ύποπτος πειρασμός, ντυμένος το ρούχο της ευσέβειας. Οι πιστοί, μεμονωμένα ή και σε ομάδες ακόμη, καταλαμβάνονται από τη φαντασίωση πως κατέχουν την Αλήθεια. Είναι κυρίαρχοι και θεματοφύλακες της Αλήθειας και δυστυχώς συχνά οι μοναδικοί!
Η Αλήθεια υπάρχει, αλλά οι άνθρωποι ως υπάρξεις με όρια πνευματικά και διανοητικά μπορούν να ανιχνεύουν την Αλήθεια, ανάλογα με τον πυρωμένο πόθο γι’ Αυτήν που καίει τα σωθικά τους. Η Αλήθεια υπάρχει, φανερώνεται όμως στους ανθρώπους ανάλογα με τη δεκτικότητά τους και την πνευματική αντοχή τους. Διαβάστε είτε την Παλαιά Διαθήκη, είτε την Καινή, είτε το Κοράνιο και θα βρείτε πως όσα αναφέρονται πιο πάνω δεν είναι ανυπόστατα.
Οι άνθρωποι που πορεύονται το δρόμο του Θεού, αδιάφορο ποιο ένδυμα κρύβει τη γύμνια τους, χρειάζονται δύο αρετές, που κατά την ταπεινή γνώμη μου είναι πιο πολύτιμες και από την πίστη. Έχουν ανάγκη τη σεμνότητα και τη διάκριση. Με την πρώτη τιθασεύουν τις υπερφίαλες συλλήψεις του εγώ, ενώ με τη δεύτερη μπορούν να ξεχωρίσουν το αληθινό από το κίβδηλο, το αυθεντικό από το ψεύτικο….

Σε λίγες ημέρες αρχίζει ο ιερός μήνας για τους Μουσουλμάνους, το Ραμαζάνι. Ένας ολόκληρος μήνας αφιερωμένος στην ανάμνηση της αποκάλυψης προς την ανθρωπότητα του γραπτού Λόγου του Θεού.
Όταν ο άνθρωπος νηστεύει, όπως είναι χρέος για τους πιστούς το μήνα του Ραμαζανιού, το σώμα για όλη τη μέρα μένει κενό. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό. Αφήνεται κενό το σώμα με τη νηστεία για να γεμίσει με το Λόγο του Θεού. Ο Λόγος του Θεού, γραπτός ή άγραφος δόθηκε στους ανθρώπους όχι για να τον διαβάζουν, αλλά για να το ζήσουν, να μεταμορφώσουν την κάθε τους στιγμή, την πιο απλή στιγμή τους και να την κάνουν φανέρωμα του Λόγου.
Όταν ο άνθρωπος γίνεται κενός από καθετί και μένει εκτεθειμένος στον πνοή της Πραγματικότητας, στο θέλημα του Θεού, στο έλεος του Θεού, τότε γεμίζει με ένα σωρό πολύτιμα και δυσεύρετα κοσμήματα. Πλημμυρίζει αρετές. Αποκτά συναίσθηση ότι μπροστά στον Πανάγαθο και Παντοδύναμο δεν είναι παρά μια μικρή, ίσως ασήμαντη, χάντρα στο τεσμπί, με το οποίο ο Κύριος του παντός μετρά τους αιώνες ακούραστα. Και όταν ο άνθρωπος αδειάζει την ύπαρξή του από τις κακίες και τις μικρότητες, όταν σπάζει τα δεσμά του φαντασιόπληκτου εγώ του. τότε αποκτά αγάπη πρώτα και κύρια για τον Πλάστη και μέγιστο Φίλο του, αισθάνεται ευγνωμοσύνη για όσους έστειλε η αγάπη του Θεού κατά καιρούς για να φέρουν Φως και Αλήθεια στο γένος των ανθρώπων, αλλά και σε όλη την κτίση, αποκτά κατανόηση και ανεκτικότητα για όλους τους ανθρώπους, χωρίς να κάνει διακρίσεις οποιουδήποτε είδους, γίνεται στοργικός για τη φύση, για τα φυτά, για τα ζώα, για τα πουλιά, για τα φίδια και τα μυρμήγκια, αποκτά συνείδηση πως αυτός ο μικρός και συνάμα μέγας έχει πλαστεί κατ’ εικόνα Θεού και ότι είναι ο
Αντιπρόσωπος του Θεού πάνω στη γη, για να τη φυλάγει, να τη φροντίζει και να τη χαίρεται. Τότε ο άνθρωπος πιστεύει ό,τι είναι Αλήθεια, χωρίς να κομπορρημονεί πως κατέχει ο ίδιος την Αλήθεια….

0 yorum: