Ve ölüm bir sırrı ilahîdir

Azınlıkça
Sayı 29
Nisan 2007
Editör

Yakın bir zaman önce Aydın Ömeroğlu, «Lozan Barış Konferansında Batı Trakya Türkleri ve İstanbul Rumları» (Gümülcine, 2007) başlığı altında görüşmelerin tutanaklarını 184 sayfalık bir kitapta derlemişti. Ömeroğlu’nun kullandığı kaynak, Türkçeye Seha L. Meray’ın çevirdiği «Lozan Barış Konferansı, Tutanaklar-Belgeler» (Ankara, 1969) başlıklı üç ciltlik ve iki bin küsur sayfalık yapıt, oradan aktarmış tutanakları.
Gerçeği söylemek gerekirse 80 küsur senedir “Lozan, Lozan” diyerek azınlık meselelerini tartışıyoruz, yeni bir şey keşfedeceğimizi sanarak. Ömeroğlu’nun kitabı bu açıdan yeni bir şey sunmuyor olsa da, komisyonlarda yapılan konuşmaları, ifadeleri vs. içerdiğinden ilgi çekici.
Lozan’da mutabakata varılan son metin ve antlaşma dışında müzakereler esnasında söylenenleri de merak eden araştırmacılara kitap hazır arşiv çalışması sunuyor.
Yayın Danışmanımız Onsunoğlu, bu ay Ömeroğlu’nun kitabına ve bu çerçevede düzenlenen konferansa odaklanıyor.
Herkül Millas, daha önce de Azınlıkça için yazmıştı. Bu sayımızda da Azınlıkça için yazdığı bir makalesiyle karşınızda Millas. Batı Trakya eksenli yazısı eğitici ve yol göstrerici.
Elçin Macar, Azınlıkça’nın akademisyeni. Tarih kitapları tartışmasına değinmeye devam ediyor yazısında. Bir akademisyenin bakış açısıyla yapılan tartışmayı yorumlayan Macar’ın makalesi meraklılara kılavuz niteliğinde.

Ruhu şâd olsun
Gümülcinenin Yeni Mahalle Mescidi'nin imamı, Kur’an kursu Hocası ve şair olan Hafız Abdurrahman’ı kaybettik. Acımız büyük. Azınlıkça ailesi olarak yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Azınlıkça
Sayı 29
Nisan 2007

0 yorum: