2009’a girerken


Azınlıkça
Sayı: 42
Aralık 2008

Editör
azinlikca@yahoo.com

Uzun bir aradan sonra sayın Elçin Macar tekrar aramızda. E. Macar bu sayımızdaki makalesinde üç farklı ve önemli konuya birden değiniyor. Türkiye Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün açıklamaları üzerine gelişen olaylar, ekim ayında İnsani Yardım Vakfı’nın İstanbul’da düzenlediği “Balkanlarda Gelecek Tasavvuru” başlıklı sempozyumda söylenenler ve Batı Trakya’da Türkçe eğitim olmazsa “Hıristiyanlaşanların sayısının hızla artacağı iddiası ile ilgili Macar’ın yorumlarına ve analizlerine dikkat etmekte yarar var.

*
Azınlıkta Frangudaki Programı şeklinde bilinen “Müslüman Çocukların Eğitimini Destekleme Programı” yakın zaman önce son buldu. Program yetkilileri kiraladıkları ofisleri ancak boşaltabildiler. Bizler Frangudaki programı yerine ne olacak, yeni bir program karşımıza çıkacak mı diye düşünürken, Eğitim Bakanlığı kasım ayında yeni bir programın ihalesini ilan etti bile. Evren Dede bu ay makalesinde Eğitim Bakanlığı’nın yeni programından bahsediyor sizlere, eski programı çok arayacağımızı belirterek.

*
15 yaşındaki bir gencin bir polis memuru tarafından öldürülmesiyle başlayan şiddet eylemleri ve protestolar yeni değil; yıllardır küçük çaplı eylemlerle yaşamaya alışmıştık zaten. Fakat son olaylardaki şiddet eylemlerinin dozajı herkes için yeni ve ürkütücü. Başta siyasiler olmak üzere herkes ülkedeki siyasi sistemin artık iyiden iyiye çıkmaza girdiğini görüyor. Fakat çözüm önerilerine geldiğimiz zaman iş tekrar başa dönüyor. Yazarımız Dimostenis Yağcıoğlu makalesinde yaşanan krizi ve siyasî bunalımı gidermeye yönelik bazı önerilerle karşımıza çıkıyor.

*
Bu sayımızda yayın danışmanımız İbram Onsunoğlu ve Fatih Nazifoğlu maalesef yazılarıyla aramızda olamadılar. İ. Onsunoğlu, meslekî bir çalışması nedeniyle İstanbul’da bulunduğundan makalesini bizlere gönderemedi. F. Nazifoğlu da yurtdışında olan bir diğer yazarımız; önümüzdeki sayı tekrar sizlerle aramızda olacaklar.

0 yorum: