Yeni yılınız kutlu olsun

Azınlıkça

Sayı:34
Ocak 2008
Editörce

Karşılıklılık hikâyesi dedik kapağımızda. Çünkü Batı Trakya Müslümanlarının ve İstanbul Gayrimüslimlerinin hayatları uzun yıllardır o ince çizgide sürüklenmekte, mütekabiliyet esası üzerine kurulu olan o ince çizgide.
Yıllar boyu mütekabiliyet esası o kadar acımasız ve insafsız uygulanmıştır ki, iki devletin azınlıkları “karşılıklılık” kelimesini bile duyduklarında hemen tüyleri diken diken olmuştur.
Bu sayımızda Kostas Çiçelikis ve Evren Dede makalelerinde karşılıklık “mütekabiliyet” sorununa parmak basıyorlar. Beğeneceğinizi umuyoruz.
*
Laikliğin tanımıyla yazısına başlayan Elçin Macar, Türkiye' deki laiklik anlayışının sadece Müslümanlardan oluşan bir toplum yaratma amacı güttüğünü belirtiyor. Macar yazısında Diyanet İşleri Başkanlığının yapısını ve işlevini irdeliyor.
*


Hakan Mümin bu sayımızda azınlık eğitimine odaklanmaya devam ediyor.
*
Aydın Bostancı, memleketimizdeki tarih merakından ve Osmanlıca okuyabilmenin öneminden bahsediyor.
*
Yayın Danışmanımız Sayın Onsunoğlu’nun “Azınlığın yakın geçmişine bir göz atarken” adlı yazı dizisi bu sayımızdaki yazı çokluğu yüzünden yayımlanmadı. Gerçi “Ayın içinden” adlı köşemiz konmasaydı dizi bu sayımızda da yerini alabilirdi. Fakat 20 yıl sonrasının araştırmacılarına kaynak olabilmeyi düşündüğümüzden, önemli gördüğümüz haberleri, kısa kısa ve yeri geldiğinde yorumlayarak, ayın içinden köşesinde yayımlamayı daha uygun bulduk. Bu sayımızdan itibaren “Ayın içinden” köşesi her sayımızda olacak. “Azınlığın yakın geçmişine bir göz atarken” ise önümüzdeki sayıdan itibaren devam edecek. Ayrıca sayfa sıkıntısı olabilir düşüncesiyle dergiyi sekiz sayfa arttırmayı da düşünüyoruz.

Yeni yılınız kutlu olsun. İyi okumalar




Editör

0 yorum: